Skip to main content

Media massa di Indonesia dituding menanamkan rasa kebencian publik terhadap Malaysia. Tudingan ini dilontarkan Datuk Dr Rahman Ismail, anggota parlemen Malaysia.

Karena itu, Rahman mendesak Kerajaan Malaysia mengambil tindakan segera untuk menghentikan itu.

Bagi menyekat tindakan media Indonesia menanamkan rasa benci di dalam hati rakyat negara itu terhadap Malaysia.

Rahman Ismail berkata, media Indonesia membesar-besarkan pelbagai isu kecil yang terjadi, seolah-olah Kerajaan serta rakyat Malaysia menindas rakyat Indonesia yang bekerja di Negeri Para Datuk itu.

“Tindakan media Indonesia yang memutarbelitkan fakta menyebabkan rakyat Indonesia mengadakan tunjuk perasaan di hadapan Kedutaan Malaysia di Jakarta walaupun isu itu hanya perkara kecil,” ujar dia dalam Bahasa Melayu, seperti dilansir utusan online, Rabu (24/10/2007).

“Ini kerana media Indonesia menanamkan rasa benci di kalangan rakyat negara berkenaan terhadap Malaysia,” katanya.

Kata dia, kalau persoalan ini tidak ditangani segera, dia mengkhawatirkan keadaan di masa mendatang.

“Walaupun hubungan di antara para pemimpin kedua-dua negara adalah baik tetapi di peringkat rakyat ia tidak baik”.

“Ahli-ahli (anggota) parlimen Indonesia pula melihat Malaysia sebagai sebuah negara yang sombong serta bongkak dan mereka sering menyatakan sekiranya tidak ada pekerja rakyat negara itu, tidak akan ada Menara Berkembar Petronas dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA),” katanya.

Sehubungan dengan persoalan itu, Rahman mencetuskan adanya aktivitas bersama kedua negara. Selain itu, anggota parlemen kedua negara perlu sering bertemu untuk mempererat hubungan dan menyelesaikan berbagai persoalan yang terjadi.

“Mungkin ahli-ahli Parlimen kedua-dua buah negara boleh mengadakan pertemuan sebanyak enam kali setahun untuk meningkatkan hubungan kedua-dua buah negara,” katanya.

Sementara itu, Jimmy Donald, anggota parlemen Malaysia yang lain, mengatakan rakyat Indonesia tidak suka dipanggil dengan sebutan ‘mat indon’.

Namun Jimmy mengatakan, tidak ada niatan buruk di balik panggilan. Dia juga mengatakan perlunya penjelasan kepada rakyat Indonesia tentang panggilan itu.

“Mungkin kita perlu cari panggilan yang mereka suka dan tidak lagi menggunakan panggilan ‘mat indon’,” katanya. (okezone)