MUSLIHAT SENSOR SEJARAH ASYURA

MUSLIHAT SENSOR SEJARAH ASYURA
Photo by Unsplash.com

Ironi 1

Puteri-puteri cucu langsung Nabi dibantai dan ditawan pada 10 Muharam. Umatnya merayakan 10 Muharam sebagai hari pesta yatim.

Ironi 2

Cucu langsung yang disucikan dalam Quran dilupakan dan ajarannya disesatkan tapi yang mengaku cucunya mencemooh orang-orang yang menangis sedih mengingat kesyahidannya.

Ironi 3

Kelahiran kakeknya selalu dirayakan tapi pembantaian cucunya dilupakan, ditutupi dan yang mengingatnya disesatkan, dikafirkan dan ditindas.

Ironi 4

Sejarah hidup, mutiara hikmah dan tragedi kesyahidan cucu yang diinjak puluhan kuda dilupakan. Yang diingat i hanya kisah jenaka balita yang duduk di atas punggung kakeknya saat bersujud seolah menunggangi kuda.

Ironi 5

Memperingati setiap tahun kematian orang-orang saleh (tak suci) yang kadang ditambah kisah-kisah fiktif, tapi melarang dan menghalangi orang-orang memperingati kesyahidan habib suci, Sayydina Husain.

Read more