Skip to main content

Should I hate you, Malaysia?

By December 15, 20114 Comments

Should I hate you, Malaysia? Begitu tajuk posting seorang blogger Indonesia, Purna Atmaja. Terpulang. Tetapi, paling menarik ialah kata-katanya, “Hidup bertetangga memang harus sabar…, tetapi bagaimana kalau tetangga kita maling?” Maling bermakna pencuri. Maknanya tetangga yang bernama Malaysia ini adalah pencuri. Tidak ada gunanya perdebatan mengenai siapa pencuri. Barangkali di Malaysia juga ramai yang pandai menuduh orang lain mencuri.
Ketika penagih-penagih pengaruh kedua-dua negara saling bersilat lidah mengenai lagu Rasa Sayange, Aisehman pernah mengeluarkan kata-kata berikut di dalam blog Ahirudin Attan:
“Let’s make a deal – they can have back their song, if they take with it the Indonesians making a living in Malaysia right now.”
“How about it – two million Indonesians for a song?”
Banyak pandangan Aisehman yang saya terima. Tetapi kata-kata di atas, walaupun mungkin untuk bersikap sinis semata-mata, tidak dapat saya setujui.
Apa kesudahannya kalau lebih banyak ayat sebegitu, termasuk dari Purna Atmaja, terus mengamuk? Seronok sangatkah? Puas hati? Rasa hebat? Berapa banyak pahala yang dapat?
Jakarta Post pernah menyiarkan dua artikel. 28 Oktober lalu, artikel bertajuk “Indonesian military might will win Malaysia’s respect”. 22 November lalu, akhbar yang sama menyiarkan pula artikel bertajuk “Malaysia, Indonesia both facing Malay malaise”. Pilihlah mana yang lebih dekat di hati.
Ah, lebih baik pergi minum dengan kawan-kawan baik saya termasuk perantau-perantau dari Indonesia di Restoran Thaqwa dekat Taman Melewar atau pergi mencari santapan jiwa di Hauzah Imam Redha ‘a.s. bersama-sama sahabat-sahabat saya termasuk perantau-perantau dari Indonesia.
( http://penarikbeca.blogspot.com)